Jezero Pelagićevo, Bosna i Hercegovina

  • jezero-pelagicevo-bih-snimak-iz-vazduha
  • jezero-pelagicevo-bih-ulovi-27kg-saran-golac
  • jezero-pelagicevo-bih-ulovi-saran-golac-kenny-meul
  • jezero-pelagicevo-bih-ulovi-21kg-saran-golac

Opis

Jezero Pelagićevo nalazi se Bosni i Hercegovini i nastalo je šezdesetih godina prošlog veka, iskopavanjem šljunka za potrebe izgradnje magistralnog puta Tuzla-Orašje.

Kompleks jezera je površine od oko 80 hektara, od čega 33 hektara obuhvata vodena površina jezera. Jezero, kao i zemljani kompleks oko jezera nalazi se na teritoriji opštine Pelagićevo. Ova vodena akumulacija puni se vodom uglavnom iz podzemnih izvora sa kojima je spojena. Ovo znači da je u tom smislu jezero zatvorenog tipa i ne puni se dotokom drugih površinskih voda.

Pelagićevo (stari naziv Žabar bara) vještačko je jezero u opštini Pelagićevo, Republika Srpska, BiH. Jezero se nalazi na sjeveru gradića Pelagićevo. Zauzima površinu od oko 33 hektra, a duboko je do 4 metra. Jezero je dugo oko 700 metara, a široko oko 600 metara. Ovo je jezero zatvorenog tipa i napaja se vodom iz podzemnih izvora. Jezero se ne puni dotokom drugih površinskih voda.

Ukupan kompleks jezera, uključujući i zemljišni, je površine oko 80 hektara, a njime gazduje poljoprivredno dobro „Napredak” iz Pelagićeva.[1] U sredini jezera se nalazi ostrvce, odnosno poluostrvo koje je nasipom na kome je staza povezano sa obalom. Na jezeru se održava Međunarodni ribolovački šaran kup Pelagićevo.

Na jezeru Pelagićevo često se organizuju šaranska takmičenja.

Korisne informacije

Prosečna dubina jezera: oko 4m

Ukupan broj šaranskih pozicija: 18

Osvetljenje za noćno pecanje: checked

Kadice za prihvat ribe: checked

Bungalovi: nema-sadrzaja

Tuševi: checked

Ugostiteljski objekat: checked

Parking: checked

Prilaz kolima do pozicije: checked

Lokacija

Recenzije (0)

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Jezero Pelagićevo, Bosna i Hercegovina“