koi-saran

KOI šaran, zašto je toliko vredan?

фебруар 14, 2021
Koi šaran

Da li vam se nešto čini posebno na slici kod ove ribe? Pa, vredi 1,8 miliona dolara. Osvojio je nagradu velikog šampiona na izložbi „All Japan Koi Show“  u Tokiju i najskuplji je KOI šaran koji je ikada prodat. (novi svetski rekord)

Koi šaran možda samo izgleda kao velika zlatna ribica, ali nisu svi kojii ni približno isti. Koi je zapravo vrsta šarana, a danas su oni neke od najskupljih riba za kućne ljubimce na svetu. Ali zašto? Koi su prvobitno uzgajani u Japanu 1700-ih godina, kada su ih uzgajivači pirinča prvi put počeli uzgajati zbog njihovih različitih boja i nijansi, slično načinu na koji uzgajamo pse zbog njihovih specifičnih osobina. I baš kao i cenjene vrste pasa, Japanci uzgajanje KOI šarana shvataju jako ozbiljno.

Redovno se održavaju takmičenja za imenovanje najboljih KOI šarana. Sudije i kupci obraćaju pažnju na to kako im izgleda koža (da li je zdrava), veličina i oblik tela i koliko se graciozno riba kreće u vodi. Ali najvažnija osobina svega je boja koija. Najbolji koi šarani imaju dobru ravnotežu boja i nijansi prema svojoj raznolikosti . Na primer, postoje koi sa svetlo plavim mrljama, oni sa velikim crvenim mrljama na leđima oni sa potpuno metalik zlatnom bojom itd…

Zapravo najčešći pobednici takmičenja se zapravo i svode na ove tri nijanse. Često su najvredniji. U principu važi pravilo da što je riba lepšeg izgleda, više je kupac spreman da plati.

Odakle koi šaranu te lepe boje?Koi u svojoj koži ima šest vrsta ćelija u boji. Njihove ćelije mogu biti crvene, žute, crne, bele, plave ili metalik boje. Sada, da biste dobili predivan, crvenkasto-narandžasti uzorak poput onog na ovoj ribi od 1,8 miliona dolara, trebate odabrati ribe koje imaju belo telo i puno crvenih ćelija koje se koncentrišu u velikim mrljama. Crvena i bela su važne boje u japanskoj kulturi, predstavljaju radost i čistoću.

Koijeve ćelije u boji nalaze se na različitim dubinama kože, neke tačno blizu površine, a neke dublje, što na kraju određuje koliko je riba svetla. Što je riba svetlija, to je veća cena. Danas postoji oko 120 sorti. Za poređenje, postoji oko 200 rasa pasa. Ali što se tiče toga, uzgoj koi šarana je mnogo teži.

Kako se zapravo dolazi do šampionskog primerka ribe?

Uzgajivači koi šarana vode računa i strogo prate krvne linije tokom mnogih, mnogih generacija. Krvne linije su jednako cenjene kod koija kao i kod pasa, jer su neke od ovih koi rezultat decenija selektivnog uzgoja.

Svaki uzgajivač u principu uzgaja milone i milone riba jer jedan koi šaran može imati na stotine hiljada koi beba. Stoga koi uzgajivači moraju da rade selekciju riba jako pametno.

Jedan uzgajivač obično počinje sa nekih 3 miliona riba od kojih izabere 15.000 za uzgoj tokom prve godine. Od tog broja bira 1.000 i sve tako dok ne dodje do onog jednog najlepšeg iz svoje uzgajivačnice. Taj jedan najlepši nosi se sajmove od kojih je napoznatiji “All Japan Koi Show“. Pobedom na ovom prestižnom sajmu, uzgajivač je dobio ne samo ogoroman povraćaj ulaganja već i neprocenljiv porast reputacije u zajednici uzgajivača širom sveta. Ovaj proces selekcije jako je težak i kompleksan, ali na kraju sav taj naporan rad i trud se isplate.

Na primer, uzgajivač ovog velikog šampiona koji je prodat za 1.8 miliona dolara čekao je njegovih 9 godina da bi ga prodao na akuciji.Komentara (1) za “KOI šaran, zašto je toliko vredan?

  1. Petar Kaludjerovic
    април 11, 2022

    Zdravo
    Gdje mogu kupiti dobre koi sarane
    Pozdrav

Оставите одговор