tajger-u-zrnu-gotov

Kako spremiti tajger u zrnu?

Tajger u zrnu (Tiger Nuts) je hrana za ribolov koju šaran i amur prosto ne mogu da odole. Dobar je kao hrana za prihranu ali se moze koristiti i kao mamac na dlaci u vidu tkz “sendvič” montaže. (jedno spremljeno tajger zrno se preseče na pola i između stavi podizač). Tajger u zrnu, najbolje rezultate daje leti ali se može koristiti i u zimskom ribolovu.

Na Internetu se mogu pronaći razni recepti za pripremu tajgera u zrnu. Mi ćemo Vam podeliti jedan recept koji se nama pokazao kao dobar. Ovaj recept ne sadrži nikakvu dodatnu “hemiju” sem žutog šećera.Za pripremu dobrog tajgera najpre je potrebno pronaći dobar sirov tajger. Možda i najteža stavka u receptu. Nažalost kod nas na tržištu se može naći tajger u većini prodavnica ali izuzetno lošeg kvaliteta. Zrna su šuplja, crna a takva nam ne trebaju jer daju gorčinu tajgeru. Potrebna su nam zdrava žuta zrna.

Probajte da nabavite CarpZoom tajger, nije najbolji ali je dosta bolji od ostalih koji se mogu pronaći po radnjama.

carpzoom-tajger
carpzoom-tajger

1) dobro oprati tajger, dokle god voda ne postane providna (potrebna je barem 10-tak ispiranja). Prilikom pranja tajgera zna koja plivaju na povrsinu vode pokupiti i baciti.

pranje-tajgera-priprema
pranje-tajgera-priprema

2) kada se tajger dobro opere, ostavite ga da odstoji 48h u dobro zatvorenoj kanti (npr. kanta od jupola),pri tome paziti na nivo vode koji mora biti 2 prsta iznad nivo-a zrna. U toku tog perioda stajanja od 48h povremeno proveravati tajger i ako nedostaje vode dodavati vode da uvek bude 2 prsta iznad nivoa zrna.

nivo-vode-u-kanti-tajger
nivo-vode-u-kanti-tajger

3) posle 48h stajanja tajger zna su nabubrela i vreme je za kuvanje. Tajger se kuva se u vodi u kojoj je i stajao i dodaje se 25% žutog sećera na količinu sirovog tajgera. Na primer na 5kg sirovog tajgera dodaje se 1kg i 250g žutog šećera. Tajger se kuva 50-tak minuta na umerenoj vatri, onako da krčka

tajger-posle-stajanja
tajger-posle-stajanja
sipanje-zutog-secera
sipanje-zutog-secera

4) kada se tajger skuva,ostaviti da se ohladi i zajedno sa tom vodom u kojem se kuvao ostaviti da odstoji 3 dana u dobro kanti sa dobrim poklopcem (najbolje kanta od jupola)


ostavljanje-tajgera-da-odstoji
ostavljanje-tajgera-da-odstoji

5) kada se stavlja da odstoji nivo vode mora biti jednak sa nivo-om skuvanog tajgera u zrnu

6) u periodu stanjanja ne otvarati kantu sa poklopcem (ovo je jako vazno)

7) posle perioda stajanja od 3 dana otvoriti kantu i ukoliko je tajger pustio (tkz.sline) znači da ste ga dobro spremili i da je spreman za pecanje

finalni-izlged-tajgera
tajger-sline

Bistro!


Оставите одговор