POLITIKA PRIVATNOSTI 

 Web-sajt carp.rs, koji je vlasništvo preduzetnika MILAN KRSTIN PREDUZETNIK RAČUNARSKO PROGRAMIRANJE BYTESOFT ZRENJANIN, matični broj: 62605537, PIB: 107245177, sa sedištem na adresi Radoja Domanovića 74, Zrenjanin (,,Portal“), svesno je važnosti zaštite podataka o ličnosti, stoga Vaše podatke o ličnosti tretira u skladu sa važećim propisima koji regulišu zaštitu podataka o ličnosti – Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti („Sl. Glasnik RS“, br. 87/2018) („Zakon“), kao i Opštom uredbom (Evropskog parlamenta i Saveta Evropske unije) o zaštiti lica u vezi sa obradom podataka o ličnosti i slobodom kretanja takvih podataka i stavljanju van snage Direktive 95/46/EZ („General Data Protection Regulation – GDPR“).

Molimo Vas da pažljivo pročitate ovu Politiku kako biste razumeli sva važna pitanja koja se tiču zaštite Vaše privatnosti.

Cilj ove Politike privatnosti je da informiše korisnike Portala o osnovama i svrhama obrade podataka o ličnosti od strane Portala na ovoj web stranici i pravima korisnika u ovoj oblasti, kao i o tome kako se prikupljaju, čuvaju i na drugi način obrađuju Vaši podaci o ličnosti koje nam dajete putem digitalnih medija kojima upravlja Portal (“Digitalni mediji”).

Portal poštuje Vaše pravo na privatnost kada koristite naše digitalne medije kao što su naša internet stranica, stranice na društvenim mrežama, bilo koji online obrazac za registraciju i rezervaciju, kao i svu elektronsku komunikaciju sa nama.

Pojam “podatak o ličnosti” za potrebe ove Politike privatnosti, kao i drugih pravila i procedura Portala u pogledu zaštite podataka o ličnosti, predstavlja svaki podatak koji se odnosi na fizičko lice čiji je identitet određen ili odrediv, neposredno ili posredno. Na primer, podatak o ličnosti je Vaše ime, prezime, e-mail adresa, kontakt telefon, ali i IP adresa, Vaša lokacija, i sl.

Identitet i kontakt podaci o Portalu, kao rukovaocu Vašim podacima: Web-sajt carp.rs, koji je vlasništvo preduzetnika MILAN KRSTIN PREDUZETNIK RAČUNARSKO PROGRAMIRANJE BYTESOFT ZRENJANIN, matični broj: 62605537, PIB: 107245177, sa sedištem na adresi Radoja Domanovića 74, Zrenjanin. Kontakt podaci: +381 11 30 20 788, e-mail: [email protected]

Sadržaj:

  1. Čije podatke o ličnosti obrađujemo?
  2. Koje podatke o ličnosti obrađujemo i na koji način?
  3. Za koje svrhe koristimo Vaše podatke o ličnosti i po kom osnovu?
  4. Promotivne komunikacije
  5. Da li ste u obavezi da nam dostavite Vaše podatke?
  6. Šta se dešava ako ne želite da nam dostavite svoje podatke o ličnosti?
  7. Kome možemo otkriti Vaše podatke o ličnosti i zašto?
  8. Da li se Vaši podaci o ličnosti ustupaju primaocima koji se nalaze u drugim zemljama i zašto?
  9. Koliko dugo zadržavamo Vaše podatke o ličnosti?
  10. Kako obezbeđujemo Vaše podatke o ličnosti?
  11. Koja su Vaša prava u vezi sa podacima o ličnosti?
  12. Kako obrađujemo podatke o ličnosti maloletnih lica?
  13. Da li smo povezani sa internet sajtovima trećih lica?
  14. Kako možete kontaktirati nas ili nadležni nadzorni organ?
  15. Izmene Politike privatnosti

 

  1. Čije sve podatke o ličnosti prikupljamo i obrađujemo?

U kontekstu digitalnih usluga Portala, možemo prikupljati i obrađivati podatke o ličnosti sledećih lica:

  • Lica koja su posetila web stranicu Portala ili stranice Portala na društvenim mrežama,
  • Lica koja su nas kontaktirala za potrebe informisanja o našim uslugama koje pružamo preko Portala,
  • Lica koja koriste usluge Portala.

 

  • Pristup Portalu

 Prilikom korišćenja/pregleda Portala, Portal obrađuje sledeće podatke: IP adresu uređaja sa kog je poslat upit i koji ima pristup internetu, datum i vreme pristupa, ime i URL preuzete datoteke, internet stranicu/aplikaciju sa koje se pristupa (referrer URL), pretraživač koji koristite i, ako je potrebno, operativni sistem računara koji podržava internet, kao i ime Vašeg provajdera.

Navedene podatke server privremeno čuva u takozvanoj log datoteci u sledeće svrhe:

– obezbeđivanje uspostavljanja nesmetane veze,

– obezbeđivanje komfornog korišćenja naše internet stranice/aplikacije,

– procena bezbednosti i stabilnosti sistema.

Portal ne obrađuje druge lične podatke korisnika koji Portal koriste samo za pregledanje njegovog sadržaja. Pravni osnov za obradu ovih podataka je legitimni interes, koji proizlazi iz gore navedene svrhe obrade podataka, budući da je to tehnički uslov za funcionisanje Portala. Ove podatke ne prenosimo trećim licima. Podaci se čuvaju privremeno i to za vreme posete Portalu, a zatim se automatski brišu.

  • Otvaranje korisničkog naloga na Portalu 

Portal prikuplja i obrađuje Vaše podatke prilikom kreiranja korisničkog naloga na sajtu Portala. Podaci koje prikupljamo su korisničko ime i e-mail adresa. Pravni osnov obrade podataka je pristanak lica čiji se podaci obrađuju. Portal prikuplja podatke o ličnosti neposredno od Vas, kao lica na koje se podaci odnose, popunjavanjem formulara na Portalu.

  • Komunikacija sa Portalom – različite vrste upita (kontakt e-mailom, telefonom, putem društvenih mreža)

Ukoliko se odlučite da nam postavite pitanje u vezi naših usluga, a putem našeg Portala ili društvenih mreža, tom prilikom ćemo prikupiti minimum potrebnih informacija o Vama, i to: Vaše ime i prezime, kontakt e-mail adresu i kontakt telefon. Pored toga, mi imamo pravo da snimimo Vaše pozive u našem korisničkom servisu. Pravni osnov obrade podataka je pristanak lica čiji se podaci obrađuju. Portal prikuplja podatke o ličnosti neposredno od Vas, kao lica na koje se podaci odnose.

  • Marketinške svrhe – prijava za dobijanje obaveštenja o uslugama Portala – Newsletter

Portal će Vam ponuditi uslugu slanja obaveštenja o aktuelnim uslugama na Vašu e-mail adresu, i tom prilikom treba da ostavite sledeće podatke: ime i prezime, adresu e-pošte ako je u pitanju Newsletter. Pravni osnov obrade podataka je pristanak lica čiji se podaci obrađuju. Portal prikuplja podatke o ličnosti neposredno od Vas, kao lica na koje se podaci odnose.Vašu saglasnost za prijem obaveštenja možete da opozovete u svakom trenutku. Link za odjavu možete naći ovde ili na kraju svakog Newslettera. Ukoliko opozovete pristanak, obrisaćemo Vaše podatke.

  • Društvene mreže

Podatke na društvenim mrežama (Instagram, Facebook) velikim delom obrađuje sam operater, i na taj deo Portal ima ograničen uticaj. Detaljnije informacije o obradi podataka od strane operatera platforma društvenih mreža i o mogućnostima prigovora možete pronaći u njihovim pravilima o zaštiti podataka.

Podatke prikupljene na društvenim mrežama obrađujemo u svrhu informisanja Korisnika o našim uslugama, a u cilju interakcije i unapređenja odnosa sa pratiocima.

Podake prikupljene na društvenim mrežama na osnovu pristanka – komentare, video snimke, slike, lajkove i drugo objavljuje operater. Portal ih ne deli sa trećim licima i zadržava pravo brisanja nezakonitih sadržaja, komentara mržnje, eksplicitni sadržaj i podataka koji predstavljaju krivično delo.

Sa operaterom društvene mreže delom postoji odnos u skladu sa čl. 45 Zakona (,,Zajednička odgovornost“).

U skladu sa važećim zakonskim propisima, možemo koristiti različite tehnologije koje prikupljaju i pružaju informacije o tome kako pristupate i koriste naše digitalne medije. Možemo koristiti i demografske podatke o korisnicima naših digitalnih medija, koje možemo dobiti od trećih lica kao što su Google Analytics ili društveni mediji koje koristite (“Informacije o korišćenju”). Informacije o korišćenju mogu se sastojati od stranica koje ste pregledali, vremena za koje ste ih gledali, informacija o sadržaju kojem ste pristupali, informacija o tome na kom jeziku ste vršili pregled sadržaja, uključujući i podatke o Vama (kao što su Vaše godine, pol i područja interesovanja, gde je moguće) i koje stranice ste pregledali pre pregleda trenutne stranice. Napominjemo da na osnovu ovih informacija ne možemo da utvrdimo Vaš identitet.

Podatke o ličnosti možemo prikupljati:

  • direktno od Vas. Na primer, ukoliko ste nas kontaktirali putem internet stranice ili stranica Portala na društvenim mrežama.
  • Iz drugih izvora
  1. a) putem kolačića na našoj internet stranici;
  2. b) putem naših IT i drugih sistema. Na primer: automatizovan monitoring naših internet stranica i drugih tehničkih sistema.

Više o tome kada i kako upotrebljavamo kolačiće na ovoj stranici, možete pronaći u Politici upotrebe kolačića.

  1. Za koje svrhe koristimo Vaše podatke o ličnosti i po kom osnovu?

Podatke o Vama prikupljamo za sledeće svrhe:

  • poštovanja naših zakonskih i regulatornih obaveza;
  • izvršenja ugovora sa Vama ili preduzimanja radnji na Vaš zahtev pre ulaska u ugovorni odnos;
  • odgovora na Vaš zahtev za uslugu ili zarad izvršenja ugovora;
  • promocije naših usluga i poslovnih aktivnosti;
  • ostvarivanja međusobne komunikacije: na primer, slanje e-pošte za potvrdu kada se prijavljujete ili odjavljujete sa određene aktivnosti ili servisa, kao i određenih obaveštenja vezanih za usluge (npr. obaveštenja o ispravkama naših obaveštenja o privatnosti, obustavljenim pogodnostima ili programima na našim digitalnim medijima, promenama na našim online uslugama ili politici tehničke podrške ili druge srodne promene).
  • Unapređenja usluga koje Portal pruža: Povratne informacije, pitanja ili komentare putem našeg odeljka “Kontaktirajte nas” i našeg sistema za prijavljivanje (ne)usaglašenosti: ako nas kontaktirate putem on-line obrasca za kontakt, Vaše lične podatke obrađivaćemo da bismo Vam odgovorili na Vaša pitanja ili komentare.

Trudićemo se da Vaši lični podaci ostanu tačni i ažurni, te izbegnemo dupliranje u našoj bazi podataka, proveravajući svaku Vašu interakciju sa nama, a kako bismo osigurali da su Vaši lični podaci još uvek tačni ili bi trebalo biti upotpunjeni ili ažurirani sa dodatnim informacijama koje ste dostavili.

  1. Promotivne komunikacije

Vaše podatke o ličnosti možemo obrađivati da bismo Vam slali ažurirane informacije (putem e-pošte) o našim uslugama, uključujući ekskluzivne ponude, promocije ili nove usluge.

Imamo legitiman interes za obradu Vaših ličnih podataka u promotivne svrhe. Ovo znači da nam nije uvek potreban Vaš pristanak za obavljanje promotivnih aktivnosti. Međutim, tamo gde je pristanak potreban, mi ćemo Vam ga posebno i na jasan način zatražiti.

Imate pravo da u bilo kom trenutku opozovete pristanak da primate poruke promotivne komunikacije i to putem:

  • e-mail-a – kontaktirajte nas na: [email protected]
  • koristeći link “odjavi se” u e-porukama.

Možda ćemo Vas zamoliti da potvrdite ili ažurirate svoje marketinške preferencije ako nam zatražite da Vam pružamo dodatne informacije o digitalnim uslugama u budućnosti, ili ako postoje promene u zakonu, propisima ili strukturi našeg poslovanja.

  1. Da li ste u obavezi da nam dostavite Vaše podatke?

U okviru našeg poslovnog odnosa u obavezi ste da nam dostavite one lične podatke, koji su neophodni za započinjanje, sprovođenje i okončavanje ugovornog odnosa i za ispunjenje obaveza koje su povezane sa tim, kao i za čije prikupljanje imamo zakonsku obavezu ili imamo pravo na osnovu legitimnih interesa. Bez tih podataka, po pravilu nećemo biti u mogućnosti da započnemo poslovni odnos sa vama i da Vam pružimo određenu uslugu.

  1. Šta se dešava ako ne želite da nam dostavite svoje podatke o ličnosti?

Ukoliko se odlučite da nam ne prosledite Vaše podatke o ličnosti, kada je to od Vas zatraženo, možda nećete moći da učestvujete u određenim aktivnostima i personalizovanim pogodnostima, ili će usluge  digitalnih medija koje Vam se mogu ponuditi biti ograničene. Na primer, ako odbijete da podelite Vašu e-adresu sa nama, nećete moći da nas kontaktirate preko Portala, ukoliko odbijete da podelite Vaše ime i prezime i broj telefona sa nama, nećete moći da pošaljete upit i izvršite online rezervaciju pozicije za pecanje. Međutim, da biste jednostavno pregledali naše digitalne medije i saznali više o Portalu i našim uslugama, ne morate nam dati bilo kakve lične podatke. U svakom slučaju, uvek ćemo Vas obavestiti o potrebi ustupanja ličnih podataka koji su neophodni da biste mogli koristiti naše usluge.

  1. Kome možemo otkriti Vaše podatke o ličnosti i zašto?
  • Trećim licima

Mi nikada nećemo deliti Vaše podatke o ličnosti sa bilo kojim trećim licem koje namerava da ih koristi za direktni marketing, osim ukoliko smo Vas o tome prethodno obavestili i Vi nam dali eksplicitan pristanak za to.

Portal može podeliti Vaše podatke o ličnosti sa trećim licima, ali samo u sledećim slučajevima:

  • Za marketinške svrhe, isključivo ukoliko ste nam za to dali pristanak;
  • Za potrebe podrške: Možemo koristiti pružaoce usluga, agente ili druga angažovana lica kako bismo pružili podršku unutrašnjem poslovanju naših digitalnih medija i da bi nam pomogli u upravljanju njima ili različitim funkcijama, programima i promocijama koje su na njima dostupne. Svaka takva treća strana će u svako doba obezbediti iste nivoe bezbednosti za Vaše podatke o ličnosti kao Portal i gde je potrebno, obavezaće se sporazumom da Vaše lične podatke čuva poverljivo, sigurno i obrađuje ih samo po specifičnim uputstvima Portala;
  • Za zajedničke i ko-sponzorisane programe i promotivne svrhe: kada vodimo zajednički ili ko-sponzorisani program ili promociju na našim digitalnim medijima sa drugom kompanijom, organizacijom ili drugim renomiranim licima; i, u okviru ovog događaja, sakupljamo i obrađujemo lične podatke, iste možemo deliti sa našim partnerom ili sponzorom, a uz Vaš pristanak kada je neophodan. Ako Vaše lične podatke prikupljamo (ili delimo sa) licem koje nije deo Portala, ali je jedan od učesnika promocije, mi ćemo Vas o tome obavestiti u trenutku prikupljanja Vaših ličnih podataka;
  • U parnične i bezbednosne svrhe: Vaše podatke o ličnosti takođe možemo otkriti ako to od nas bude zatraženo shodno zakonu, ili u našoj dobroj veri da je takva radnja razumno potrebna da bi se pridržavali zakonskih odredbi, da bi odgovorili pravni zahtev, ili zaštitili bezbednost ili prava Portala, njegovih klijenata ili javnosti;
  • U slučaju spajanja ili preuzimanja celokupnog ili dela Portala od strane drugog pravnog lica, ili u slučaju da Portal proda ili na drugi način raspolaže u celosti ili delom poslova Portala, sticalac bi imao pristup informacijama kojima raspolaže Portal, koji može uključivati lične podatke, u skladu sa važećim zakonom. Slično tome, podaci o ličnosti mogu biti preneti kao deo korporativne reorganizacije, ukoliko je to dozvoljeno, a vršiće se u skladu sa važećim zakonom.
  1. Da li se Vaši lični podaci ustupaju primaocima koji se nalaze u drugim zemljama i zašto?

Vaši lični podaci neće biti predmet međunarodnih transfera/prenosa od strane Portala.

Naši glavni provajderi usluga za funkcionisanje naših digitalnih medija nalaze se u Srbiji. Prenos podataka o ličnosti ovim pružaocima usluga sprovodi se u skladu sa važećim zakonima i oslanja se na standardne ugovorne klauzule kako je to propisala Evropska komisija ili Privacy Shield, odnosno nadležni organ Republike Srbije za zaštitu podataka o ličnosti. Takvi provajderi usluga su obavezni i ugovorom koji obezbeđuje visok standard zaštite privatnosti i zahteva (između ostalih odredaba) da postupaju samo po uputstvima Portala, te obavezani da implementiraju sve tehničke mere zaštite koje su na neprekidnom nivou neophodne, a kako bi se Vaši podaci o ličnosti zaštitili.

  1. Koliko dugo zadržavamo Vaše podatke o ličnosti?

Vaše lične podatke, koje ste nam poslali preko naših digitalnih medija, čuvaćemo u našim bazama dokle god je Vaš nalog aktivan, tokom trajanja ugovora sa Vama ili po potrebi kako bismo Vam pružili usluge koje ste tražili ili odgovorili na upite ili rešili probleme, pružili poboljšane i nove usluge. Vaše lične podatke takođe možemo zadržati u skladu sa našim unutrašnjim pravilima i postupcima zadržavanja, ako je to potrebno kako biste se pridržavali naših zakonskih i regulatornih obaveza, rešili sporove i izvršili naše ugovore.

Na navedeni način može se dogoditi da možemo, odnosno moramo zadržati Vaše podatke o ličnosti nakon što prestanete sa korišćenjem usluga Portala ili naših digitalnih medija, a u skladu sa zakonskim ograničenjima.

Kad više nije potrebno zadržavati Vaše podatke o ličnosti, mi ćemo ih izbrisati ili anonimizovati.

  1. Kako obezbeđujemo Vaše podatke o ličnosti?

Portal preduzima sve neophodne kadrovske, tehničke i organizacione mere kako bismo zaštitili poverljivost i sigurnost Vaših podataka o ličnosti prikupljenih sa ove internet stranice. Ove mere uključuju, ali nisu nužno ograničene na: korišćenje korisničkih šifara na web stranicama, enkripciju, ili ograničen pristup Vašim podacima samo ovlašćenim licima Portala.

  1. Koja su Vaša prava u vezi sa ličnim podacima o ličnosti?
  • Ako su Vaši lični podaci obrađivani na osnovu Vašeg pristanka, Vaš pristanak možete da opozovete u bilo koje vreme, pri čemu opoziv pristanka ne utiče na dopuštenost obrade na osnovu pristanka pre opoziva;
  • Možete zatražiti pristup Vašim podacima o ličnosti;
  • Možete zatražiti da ispravite svoje lične podatke ako su netačni, nepotpuni ili zastareli;
  • Možete tražiti brisanje Vaših podataka o ličnosti (i) ako Vaši podaci o ličnosti više nisu potrebni za određenu svrhu obrade podataka, (ii) povukli ste saglasnost na obradu podataka zasnovanu isključivo na takvoj saglasnosti, (iii) podneli ste prigovor na obradu Vaših podataka, (iv) obrada ličnih podataka je nezakonita, (v) lični podaci moraju biti izbrisani kako bi se pridržavali zakonskih obaveza koje se odnose na Portal. Možete zahtevati ograničenje obrade (i) u slučaju da se osporava tačnost Vaših ličnih podataka kako bi Portal bio u mogućnosti da proveri takvu tačnost, (ii) ako želite ograničiti obradu svojih ličnih podataka, a ne i brisati ih uprkos činjenici da je obrada nezakonita, (iii) ako želite da Portal zadrži Vaše lične podatke zato što su Vam potrebni za odbranu u kontekstu pravnih zahteva (iv) ako ste se usprotivili obradi, ali Portal vrši proveru da utvrdi da li ima legitimne osnove za takvu obradu koja može nadjačati Vaša prava (v) ako se obrada podataka zasniva na legitimnom interesu Portala.
  • Možete tražiti prenosivost podataka o ličnosti koje ste nam ustupili, naročito ako se obrada ličnih podataka zasniva na Vašoj saglasnosti ili izvršenju ugovora.
  • Uvek imate mogućnost da ne delite ništa od Vaših ličnih podataka sa nama. Ako odaberete ovu opciju, možda ćete biti ograničeni u aktivnostima i pogodnostima koje Vam možemo pružiti.
  • Imate pravo da se protivite obradi Vaših ličnih podataka, uključujući i u svrhu marketinga na osnovu profilisanja.
  1. Kako obrađujemo podatke o ličnosti maloletnih lica? 

Sajt nije namenjen maloletnim licima, tako da ne obrađujemo lične podatke maloletnika. Morate biti stariji od osamnaest godina da biste napravili koristili usluge Portala. Ako budemo obavešteni ili saznamo da nam je maloletnik poverio lične podatke putem naših digitalnih medija, izbrisaćemo navedene lične podatke.

  1. Da li smo povezani sa internet sajtovima trećih lica?

Naše digitalne usluge mogu sadržati veze koje će Vas usmeriti na druge internet stranice ili usluge kojima upravljaju i kontrolišu ih treća lica (,,Korisni sajtovi“).

Operatori drugih sajtova mogu prikupljati podatke od Vas, a koje će oni koristiti u skladu sa sopstvenim politikama zaštite podataka ili politikama privatnosti. Mi nemamo kontrolu nad internet sajtovima trećih lica, stoga Vaša upotreba njihovih internet lokacija i funkcija podleže politici privatnosti objavljenim na tim internet stranicama. Portal nije odgovoran za bilo kakvu praksu privatnosti ili poslovne prakse korišćenjem sajta trećih lica, stoga je neophodno biti oprezan i upoznati se sa politikama privatnosti koje se primenjuju na te spoljne internet lokacije koje posećujete, a pre nego što pružite bilo koje svoje lične podatke.

  1. Kako možete kontaktirati Portal ili nadležni nadzorni organ?

Ako imate pitanja, pritužbe ili komentare u vezi sa ovom Politikom privatnosti ili našim praksama prikupljanja informacija, obratite nam se pisanim putem na:

Bytesoft

Braće Baruh 12,

11000 Beograd,

Republika Srbija

Ili slanjem e-mail-a na:  [email protected]

Takođe, ukoliko smatrate da je obrada Vaših podataka izvršena suprotno važećim propisima, možete podneti pritužbu nadležnom organu u Republici Srbiji, a to je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

  1. Izmene Politike privatnosti 

Redovno ažuriramo našu Politiku privatnosti, i sve izmene biće dostupne na ovoj internet stranici. Stoga Vas molimo da se periodično informišete o našoj Politici privatnosti.

Ova Politika privatnosti je poslednji put ažurirana u maju 2020. godine

Prilikom prikupljanja podataka u slučajevima iz tačke 2. Politike privatnosti, potrebno je da Korisnik u vidu banera ima mogućnost da se saglasi sa Politikom privatnosti. Baner može da glasi:

Saglasan sam da Portal carp.rs rukuje mojim podacima prema Politici privatnosi Portala i prihvatam opšte uslove korišćenja Portala.