kupovina-prvog-kompleta-za-saranski-ribolov

Kupovina prvog kompleta za šaranski ribolov

октобар 24, 2021
Škola za početnike

Kupovina prvog kompleta za šaranski ribolov može biti poprilično konfuzna za početnike. Puno novih termina koje je potrebno naučiti, puno proizvođača opreme, puno različitih saveta sa svih strana. Zato je portal carp.rs odlučio da Vam pomogne u izboru i objasni neke osnovne termine.

Standardni šaranski set se sastoji od rod poda, šaranskih štapova i mašinica, signalizatora, swingera (ili hengera).

Šaranski štapovi

Postoji veliki izbor šaranskih štapova koje možete izabrati između širokog spektra prozvođača. Ovo pomalo može biti zastrašujuće za početnike u šaranskom pecanju ali ne mora da bude tako. Najpoznatiji prozvođači štapova su: FreeSpirit, Shimano, Daiwa, Greys, Nash, Fox, Prologic, Okuma itd… Ako bi ih poređali po ceni onda bi rekli da su napristupačniji proizvođači kod nas Prologic, Okuma, Daiwa (u zavisnosti od modela). Sa druge strane najskuplji  su štapovi japanske marke Shimano ili britanske firme FreeSpirit (čija cena prelazi i preko 500 € po jednom štapu).

Štapovi za šaranski ribolov se najčešće izrađuju u dve dužine (1ft=30,48cm):

  • 12ft (360cm)
  • 13ft (390cm)

i težine bacanja 2,75lb do 3,75lb. (1lb =0,454kg)

Šta to zapravo znači? Ako ste kupili šaranski štap koji ima na sebi oznake na primer 12ft i 2,75lb znači da taj štap ima dužinu 3.65m ( 12ft x 30,48cm = 365cm) i težinu bacanja oko 1,25kg (2,75lb x 0,454 = 1,25kg). Težina bacanja je jako važna jer ovom oznakom proizvođač skreće pažnju na maksimalnu težinu sa kojom možete opteretiti štap prilikom zabacivanja. Ukoliko Vam je ipak potrebna veća težina bacanja koristi se neka druga vrsta štapa tkz. SPOD štap specijalno dizajniran za velike težine bacanja (tkz. spodiranje). Oni se najčešće izrađu u verijantama od 3,5 do 5lb. O spod ćemo pisati nekom drugom prilikom.

Ako pecate na vodama gde ne morate da daleko zabacujete, a želite da uživate u vađenju ribe, pa čak i sitnijih komada, definitivno treba da se opredelite za štapove dužine 12ft i težine bacanja 3 lb. Ukoliko, sa druge strane, pecate na vodama gde je potrebno zabaciti na 90+m, definitivno je vaš izbor štap dužine 13ft i 3,5lb kome je prva karika 50mm radi lakšeg izbačaja.

Mašinice

Mašinice šaranske se prave u dve varijante – sa i bez baitrunnera, baitrunner je mehanizam koji dopušta izvlačenje najlona kada riba uzme mamac i sprečava da vam štap uleti u vodu ili iskoči sa rod poda, Šarandžije koje ne koriste baitrunner to rešavaju otpuštanjem špulne.

Jedna od najbitnijih stvari kod kupovine mašinica je da špulna bude veličine minimum 6000 i da je špulna široka radi lakšeg izbačaja. Takodje treba obratiti pažnju i na težinu mašinice, jer što lakša, to bolja.

Rod pod

Rod pod je postolje na kojem stoje štapovi i njihova cena varira od 15 do 800 evra i najbitnija stvar kod njega je da bude stabilan, kako usled neke vremenske nepogode ne bi došlo do prevrtanja i oštećivanja pribora. Izuzetno je važno da ima podesive noge kao i mogućnost podizanja ili spuštanja prednjeg i zadnjeg kraja, zbog terena na kome pecate i vetra, jer se signalizatori, ukoliko ne spustite vrhove ka vodi, a duva jak vetar, oglašavaju bez potrebe.

Signalizatori

Signalizatori su ti koji zvukom oglašavaju kada riba uzme mamac, manje-više svi oni služe svrsi i ne mora uvek da znači da oni jeftiniji neće odraditi posao. Kod kupovine signalizatora bitno je da imaju nekoliko načina podešavanja, a to su jačina zvuka, menjanje tona i osetljivost.

Signalizatori se kupuju na komad ili u kompletu sa bazom, baze imaju domet od 50 do 250m. Oni vam javljaju da je riba uzela mamac kada ste se udaljili od štapova ili ukoliko vam je šator dalje od štapova, da možete da dok spavate čujete run.

Swingeri

Swingeri ili hengeri imaju istu svrhu, razlika je u tome što su hengeri na lancu, a swingeri imaju čvrstu šipku. Kače se ispod signalizatora, njihova svrha je da služe kao otežanje kada riba krene ka obali, da pomognu signalizatoru da registruje uzimanje mamca.

Prave se u dve varijante – sa i bez ugrađenog svetla.

 

Za kraj, daćemo vam primer dva kompleta opreme, skuplji i jedan jeftiniji i okvirnu cenu oba kompleta:

Tip opremeProizvođač/ ModelCena
ŠtapoviPrologic C1 Alpha 12 ft 3 lb4.700 din komad
MašiniceOkuma Custom Black CB 605.400 din komad
Rod podCarp Pro CP4.000 din
SignalizatoriExtra Carp Sonic 3+16.000 din
SwingeriExtra Carp Lancer3.000 din

 

Skuplji komplet

Tip opremeProizvođač/ModelCena
ŠtapoviPrologic C2 Natura TS 13 ft 3,5 lb10. 000 din komad
MašiniceOkuma 8K8.000 din komad
Rod podCarp Pro CP11.000 din
SignalizatoriPrologic Bait 3+110.000 din
SwingeriExtra Carp Ultron3.800 din

 

Oba kompleta u potpunosti možete kupiti u prodavnici šaranske opreme i pribora Carpologija (http://www.carpologija.com/)

carpologija

 

Nadamo se da će vam ovi saveti koristiti pri kupovini prvog pribora.

Bistro

Komentara (3) za “Kupovina prvog kompleta za šaranski ribolov

  1. Ja kada sam počinjao da pecam nisam imao te moderne sprave…trska, plovak, kukuruz iz njive i pecaj…bilo ribe koliko hoces a sada sve vise opreme a sve manje ribe

  2. Slažem se!! Ovo danas je postalo samo uzimanje para za raznu opremu

  3. Eeeeee bešu to neka lepša vremena

Оставите одговор