POLITIKA UPOTREBE KOLAČIĆA

U zavisnosti od Vašeg pristanka, kada to zahteva važeći zakon, web-sajt carp.rs, koji je vlasništvo preduzetnika MILAN KRSTIN PREDUZETNIK RAČUNARSKO PROGRAMIRANJE BYTESOFT ZRENJANIN, matični broj: 62605537, PIB: 107245177, sa sedištem na adresi Radoja Domanovića 74, Zrenjanin (,,Portal“), koristi kolačiće i slične tehnologije (“Kolačići”). Koristimo kolačiće kako bismo bolje razumeli kako korisnici koriste naš Portal i pružene alate i usluge, kao i radi poboljšanja njihove upotrebe i funkcionalnosti.

Šta su kolačići?

Kolačići su mali fajlovi koji se postavljaju na Vaš uređaj i koji služe za različite svrhe, kao što su kolačići koji bi Vam omogućili da se krećete među stranicama efikasno, pamte Vaše preferencije i generalno poboljšavaju Vaše iskustvo. Korišćenje kolačića na našem Portalu omogućava Vam da uživate u kvalitetnijim posetama i preciznije beleže Vaše aktivnosti na našoj internet lokaciji. Više o kolačićima koje koristimo i kako ih možete onemogućiti možete saznati u nastavku.

 

  1. a) Mi možemo prikupljati informacije u obliku datoteka prijavljivanja koji beleže aktivnosti na Portalu i prikupljaju statističke podatke korisnika o navikama pretraživanja. Ovi podaci su generisani anonimno i pomažu nam da sakupljamo (između ostalih) (i) tip pretraživača i operativni sistem korisnika, (ii) informacije o sesiji korisnika (kao što su URL sa koga su došli, datum i vreme kada su posetili naš sajt i koje stranice su pregledali na našem sajtu i koliko dugo), i (iii) druge slične informacije o navigaciji ili klikovima. Informacije pribavljene kroz fajl prijavljivanja takođe koristimo za naše interne marketing i demografske studije, da bismo mogli konstantno da poboljšavamo i prilagođavamo online usluge koje Vam pružamo. Datoteke prijavljivanja koriste se samo interno i nisu povezane ni sa jednim korisnikom. Napominjemo da na osnovu ovih prikupljenih informacija, Vaša identifikacija nije moguća.

 

  1. b) Esencijalni kolačići – Esencijalni kolačići su neophodni za funkcionisanje našeg Portala, na primer, potrebni su za osiguravanje bezbednosti stranice, ili kako bismo mogli da Vam pružimo uslugu koju ste tražili. To su tzv. “sesijski” kolačići, koji nestaju nakon isteka svake korisničke sesije. Takođe, koristimo i tzv “tehničke” kolačiće koji ostaju na Vašem uređaju i nakon isteka sesije i koji nam omogućavaju da zapamtimo Vaš izbor na našem Portalu (kao što su Vaše korisničko ime, ili regijska lokacija na kojoj se nalazite) zarad prilagođavanja i personalizacije. Ovi kolačići ne prikupljaju nikakve informacije o Vama koje mogu biti korišćene u reklamne svrhe ili pamćenja Vaše istorije pretraživanja.

Ove kolačiće možete onemogućiti izmenama podešavanja na Vašem pretraživaču. Međutim, napominjemo da ukoliko onemogućite upotrebu esencijalnih kolačića, nećete moći da koristite naš Portal ili Portal neće biti u mogućnosti da Vam pruži traženu uslugu.

  1. c) Kolačići funkcionalnosti, performansi i targetiranja – Upotreba sledećih kolačića omogućava nam da pratimo korisnike tokom vremena kako bismo poboljšali strukturu našeg Portala i pružili relevantniji sadržaj. Portal takođe koristi kolačiće treće strane u analitičke svrhe (npr. za upravljanje i poboljšanje performansi i dizajna Portala). Kako ovi kolačići nisu bitni za funkcionisanje našeg Portala, ove kolačiće postavljamo samo uz Vaš pristanak.
  • Google analitika

Naš Portal može koristiti kolačiće Google analitike. Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako koristite i kako se krećete kroz naš Portal. Na primer, oni vode evidencije koje ste internet stranice posetili najviše, IP adrese (internet protokola), vrste pretraživača, provajdera internet usluga (ISP), reference / izlazne stranice, operativne sisteme, datume / vremena, podatke klika (clickstream data). Napominjemo da ovi podaci ne omogućavaju identifikaciju pojedinačnog korisnika.

Mi koristimo ove informacije da analiziramo trendove korišćenja da bismo upravljali našim Portalom, kako bismo pratili kako se korisnici kreću kroz naš Portal i sakupili opšte demografske informacije o tome koji korisnici koriste naš Portal. Da biste onemogućili praćenje kolačićima Google analitike na svim internet sajtovima koje posećujete, idite na  http://tools.google.com/dlpage/gaoptout

  • Facebook

Ovaj kolačić nam pomaže da se oglašavamo kod onih korisnika koji su već posetili naš Portal kada se nalaze na Facebooku ili digitalnoj platformi koja pokreće Facebook Advertising. Više informacija o Facebook-u možete pronaći na https://www.facebook.com/policies/cookies/

  • _gcl_au

Ovaj kolačić pomaže nam da razumemo kako korisnik našeg Portala isti koristi, generisanjem analitičkih podataka.

  • citrix_ns_id

Ovaj kolačić služi za preusmeravanje sa servera kako bi se smanjila opterećenja na serveru i time ubrzalo vreme učitavanja naše web stranice.

  • NSC_MC_cflp_xfc_fntp

Ovaj kolačić prikuplja URL prethodne stranice koju je korisnik posetio, što nam omogućava da razumemo kako se korisnik kreće kroz naš Portal.

Kako kontrolisati kolačiće na našem sajtu?

Osim kolačića koji se kvalifikuju kao “esencijalni”, gore navedeni kolačići koji se mogu koristiti prilikom pregleda našeg Portala biće instalirani na Vaš računar samo ako ste pročitali i složili se sa banerom koji se pojavljuje na našoj početnoj stranici.

Interakciju sa kolačićima takođe možete da kontrolišete i u zavisnosti od Vašeg internet pretraživača. Pročitajte odeljak “Pomoć” u pretraživaču koji koristite da biste saznali kako to funkcioniše.

Imajte na umu da ako isključite ili onemogućite kolačiće, možda nećete biti u mogućnosti da se prijavite na svoj nalog, pogledate sadržaj ili koristite druge usluge na našem Portalu. Takođe, može se desiti da delovi našeg Portala uopšte ne rade ili se neočekivano ponašaju.

Da biste saznali više o kolačićima, uključujući kako da vidite koji su kolačići postavljeni i kako da njima upravljate i/ili ih obrišite posetite: http://www.allaboutcookies.org/