Jezero Sot, Šid

  • sot-jezero
  • sot-jezero-pogled
  • jezero-sot-fruska-gora
  • jezero-sot-priroda
  • jezero-sot-priroda
  • jezero-sot-zima

Opis

Jezero Sot se nalazi na najzapadnijem delu Fruške gore, pokraj mesta Sot. Zovu ga još i Sotsko jezero. Ova veštačka akumulacija nastala je 80-ih godina. Jezero Sot je površine 33 hektara i dubine od oko četiri metra. Pripada Nacionalnom parku Fruška gora.

Prelep prirodni ambijent ga svrstava u jedno od najlepših fruškogorskih jezera. Na desnoj obali se nalazi malo vikend-naselje sa nekoliko kuća. Na levoj drveni splav sa kućicom i nekoliko dokova. Ovaj živopisni pejzaž upotpunjen je vrbama i šumom koja ga opasuje.

Jezero Sot ne mami samo vikendaše i kupače, nego i ribolovce koji su ovde redovni gosti jer je jezero izuzetno bogato ribom. Bogato je kapitalnim primercima šarana, amura, tolstolobika, soma, smuđa i štuke, kao i sve bele ribe. Ovde je upecan i evropski rekorder, šaran težak tačno 42 kilograma.

Ako kojim slučajem imate pasoš kod sebe, možete napraviti prečicu kroz Hrvatsku i posetiti mesto Ljuba u kome se nalaze brojni izvori, a zatim i Erdevička jezera.

Od centra opštine Šid udaljeno je 10, a od Beograda oko 100 kilometara. Nastalo je pregrađivanjem doline potoka Šidina 1977. godine branom dugom 150, visokom 15,6 metara. Jezero se pruža pravcem zapad – istok, ima površinu od oko 20 hektara, dok mu je zapremina 880.000 kubnih metara.

Brdovite obale jezera Sot , koje se uzdižu i do 200 metara visine, prekrivene su livadama i šumama hrasta, graba i četinara. Samo jezero Sot i oblast oko njega su pod upravom preduzeća Nacionalni park Fruška gora, a u blizini se nalaze ženski manastiri Privina Glava i Sveta Petka.

Na jezeru Sot se ne održavaju šaranska takmičenja.

Korisne informacije

Prosečna dubina jezera: 6 m

Ukupan broj šaranskih pozicija: 20

Osvetljenje za noćno pecanje: checked

Kadice za prihvat ribe: nema-sadrzaja

Bungalovi: nema-sadrzaja

Tuševi: checked

Ugostiteljski objekat: checked

Parking: checked

Prilaz kolima do pozicije: checked

Lokacija

Recenzije (0)

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Jezero Sot, Šid“