Čonopljansko jezero, Čonoplja

  • conopljansko-jezero
  • conopljansko-jezero-conoplja-1
  • conopljansko-jezero-conoplja-2

Čonopljansko jezero nastalo je pre četvrt veka pregrađivanjem Kanala 300 za potrebe vodosnabdevanja ZZ „Bačka“. Smešteno je na prelepoj Telečkoj visoravni, na 5km od naseljenog mesta Čonoplja 15km od grada Sombora.

Prostire se na površini od 50 hektara sa prosečnom dubinom od 3m i širinom od oko 100m. Od 1990. godine na njemu deluje Udruženje sportskih ribolovaca „Šaran“ koje vodi brigu o zaštiti ribljeg fonda. Ribočuvarska služba radi 24 časa i svoju dužnost obavlja volonterski. Jedna od osnovnih pravila koja važe na Jezeru je da niko nikome ne sme da smeta.

Ribolovcima je omogućeno da uz godišnju ili dnevnu dozvolu upecaju jednog šarana do 5kg težine, 5kg bele ribe kao i još dve različite plemenite ribe. Korisnik Čonopljanskog jezera je Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine.

Na jezeru se održavaju takmičenja u pecanju ribe udicom na plovak, a moguće je organizovati i sva druga takmičenja kao što su somijada, štukijada, smuđijada ili šaranska takmičenja. Već nekoliko godina uspešno se organizuju druženja šarandžija. Na jezeru važe posebna pravila ponašanja ribolovaca.

Na Čonopljansko jezero se stiže iz pravca Sombora, Subotice i Beograda preko Čonoplje.

 

 

Prosečna dubina jezera: 5 m

Ukupan broj šaranskih pozicija: 26

Osvetljenje za noćno pecanje: da

Kadice za prihvat ribe: ne

Bungalovi: ne

Tuševi: ne

Ugostiteljski objekat: ne

Parking: da

Prilaz kolima do pozicije: da

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Čonopljansko jezero, Čonoplja“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *